Pyöräilytietoutta senioreille

Royal Cycling Team  toteuttaa Lahti - Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -teemaan liittyvän projektin, jonka nimi on Pyöräilytietoutta senioreille.

Projektin aloitus oli suunniteltu valtakunnallisen pyöräilyviikon avajaispäivälle 9.5.2020. Koronavirusepidemian vuoksi vuoden 2020 pyöräilyviikko on siirretty syyskuulle ja Pyöräilytietoutta senioreille -projekti järjestetään elo-syyskuussa. Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät alla olevasta linkistä.


Projektin tavoitteena on lisätä seniori-ikäisten pyöräilyä terveys- ja virkistysliikunnassa ja pyörän käyttämistä asiointiliikunnassa. Pyöräilyä lisäämällä halutaan parantaa kohderyhmään kuuluvien kuntoa, edistää yhteisöllisyyttä ja ottaa samalla huomioon ympäristön tila.

Projektiin kuuluu seitsemän tapahtumaa, joista kaksi keskittyy pyörän huoltoon, kaksi pyöräilyyn liittyvään ohjeistukseen ja lisäksi järjestetään kolme opastettua pyöräretkeä.

Pyörän huolto
Tarkoituksena on, että seniori tulee paikalle ajokuntoisella pyörällä ja hänelle kerrotaan, mitä tulee tehdä oman pyörän kunnossa pitämiseksi. Opastetaan pyörän perushuoltotoimenpiteet ja tarkistetaan renkaiden kunto ja ilmanpaineet.
Huom. Tilaisuuksien aikana ei ole mahdollista tehdä laajoja huoltotoimenpiteitä, vaan tarvittaessa ohjataan pyöräliikkeisiin, jotka suorittavat pyörähuoltoa.

Pyöräilyyn liittyvä ohjeistus
Käydään lävitse pyöräilyyn liittyviä liikennesääntöjä ja liikennemerkkejä, puhutaan pyöräilyvarusteista ja kypärän käytöstä. Harjoitellaan ryhmässä ajoa ja opetellaan pyöräilijöiden käsimerkit. Opastetaan kiinnostuneita uuden pyörän valinnassa ja hankinnassa, kerrotaan sähköavusteisista pyöristä sekä matalarunkoisista pyöristä, niiden käytöstä ja ominaisuuksista ja järjestetään mahdollisuus tutustumiseen ja kokeilemiseen.

Pyöräretket
Kolme opastettua pyöräretkeä 10-30 km. Mukana huoltoauto, jossa juomat ja huoltotarvikkeet.

Tapahtumien toteutuksen hoitaa Royal Cycling Teamin 65+ ryhmä. Tapahtumat on suunnattu senioreille, mutta mukaan voi tulla kaiken ikäisiä pyöräilystä kiinnostuneita.

Royal Cycling Teamin 65+ ryhmäläisiä Lahden kauppatorilla joulukuussa 2019